ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ НА РОДИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ

Даденият по-долу списък включва истории, разказани от родители, преминали през скрининг с TRISOMY test, както и експертното мнение на специалисти.

Яна, 31, Зволен, Словакия

Бих искала да ви благодаря, че изобретихте този метод за скрининг на здравето на бебето, основан на проби от майчината кръв. Благодарение на вашето изобретение преживях само три седмици страдание, вместо още няколко месеца. Вие ни спасихте от страшно много абсурдно вземане на решения относно това дали сме изправени пред предизвикателството да отгледаме бебе с увреждания или не.
Вашият тест показа, че бебето ни всъщност е здраво и тройният тест е сгрешил. Искам да ви благодаря отново, че направихте този метод достъпен и ще стискам палци тестът да стане достъпен за всички майки, независимо от тяхното социално или финансово състояние.

Д-р Томаш Семеш, PhD , специалист по молекулярна генетика, автор на TRISOMY test

TRISOMY test е блестящ пример за добра идея, подкрепена от научни изследвания. Ако подобни идеи се приложат на практика, голям брой хора могат да се възползват от тях. В резултат на дългосрочното разработване на неинвазивни пренатални скринингови тестове, които биват въвеждани в практиката, броят на необходимите амниоцентези е спаднал и още повече жени могат да се насладят на спокойна бременност. В същото време това осигурява силна мотивация за по-нататъшни научни изследвания.

Зузана, 38, Братислава, Словакия

Винаги съм искала да бъда майка, но успях да забременея едва на 37 благодарение на оплождане „ин витро“. Тъй като това щеше да бъде първото ми и вероятно единствено дете се погрижих абсолютно всичко да бъде перфектно. Намирах амниоцентезата за рискована и когато разбрах за TRISOMY test, не се поколебах. Той е толкова прост и безболезнен – а успокоението е безценно.

Д-р Дагмар Ландлова, цитогенетик в Medirex

Проектът е успешен, когато комбинирате отлични научни изследвания с иновативен партньор, който е в състояние да приложи резултатите от научните изследвания на практика. Всъщност нашият TRISOMY test е точно такъв тип проект. Подкрепен от години упорит труд на своите автори, той е разработен от най-модерния комплекс от лаборатории – не само в Словакия, но и в Централна Европа. Създаден, за да изключи честите видове тризомия на плода, нашият тест помага на бременните да научат повече за бременността си и да се насладят на този вълшебен период на очакване в спокойна атмосфера.

Янка, 30, Банска Бистрица, Словакия

Бременността ми беше абсолютно нормална през първия триместър и съпругът ми и аз очаквахме с нетърпение нашето бебе. Тройният тест обаче разкри усложнение. Вероятността ни да имаме бебе със синдром на Даун беше 1:30. И двамата бяхме шокирани и не знаех какво да правя. Лекарят ми предложи амниоцентеза, но се страхувах да я направя. За щастие последващото ултразвуково изследване показа, че няма за какво да се притесняваме и Мишко е здраво бебе. Ако имах възможността резултатите да бъдат потвърдени с обикновен кръвен тест, нямаше да се колебая нито за секунда. Щеше да ме спаси от седмици чакане и несигурност.

Д-р Габриел Минарик, PhD , специалист по молекулярна генетика, автор на TRISOMY test

Да можем да прилагаме текущите резултати от научните изследвания и разработки е от решаващо значение. Много жени, които срещнахме, се възползваха от предимствата на пренаталното генетично изследване, което им помогна да се насладят на бременността си без излишен стрес. Този факт прави работата ни още по-вълнуваща.

Славка, 34, Жарновица, Словакия

Бях на 34 и това беше втората ми бременност. Първата ми бременност на 26-годишна възраст премина добре. Въпреки това за жените над 35 години има по-висок риск от синдром на Даун и е необходимо по-нататъшно изследване (ако искат да са сигурни). За да бъда честна, наистина имах някои съмнения … Обмислих всички възможности, които се предлагаха по това време. Исках да избегна амниоцентезата, която включва определени рискове от спонтанен аборт, въпреки че може да идентифицира генетични нарушения на плода с висока точност. В крайна сметка избрах неинвазивен пренатален скрининг, базиран на обикновен кръвен тест и не съжалявам за това. Ако тази възможност съществуваше преди десет години, определено щях да я използвам. Нали знаете, за да сте сигурни.

Д-р Петър Крижан, кандидат на науките , специалист по клинична генетика

TRISOMY test е голям скок в областта на генетичното консултиране. TRISOMY test е добро решение за бременни жени, които са изправени пред висок риск от тризомия, но се страхуват твърде много от инвазивно вземане на проби. Това е опция за всички бременни жени, които не са изправени пред никакви рискове, но въпреки това искат да се подложат на преглед „за да са сигурни“. Блестяща алтернатива!

Мартина, 29 и Юрай, 34, Наместово, Словакия

Основният биохимичен скрининг показа, че някои от параметрите ми бяха, заради възрастта ми, малко по-високи, което ме накара да се чувствам несигурна и притеснена. Ето защо съпругът ми и аз решихме да опитаме TRISOMY test. Един прост кръвен тест, а резултатите са готови в рамките на няколко дни. Облекчението, което изпитахме, когато лекарят потвърди, че не сме изложени на риск, е неописуемо! И като бонус научихме, че е момиченце. Оттогава използваме нейното първо име, което още повече сближи и трима ни един към друг.

Алена, 41, Малиново

Решението ми да се подложа на Trisomy test се оказа чудесна идея! Предвид възрастта ми, резултатите от кръвните изследвания показаха повишен риск, въпреки че реалността можеше да е друга. Исках да съм сигурна, че всичко ще бъде наред с нашето бебе. Получих резултатите си от Trisomy test в рамките на 4 работни дни и също така научих пола на моето бебе. Днес сме горди родители на напълно здраво момиченце на име Амалка.

Анна, 32, Нова Баня

Бях абсолютно удовлетворена – не само от самия Trisomy test, но и от начина, по който лабораториите Medirex са организирали цялото нещо. Никога няма да съжалявам за парите, които ни струваше. Много благодаря за тази възможност да избегна амниоцентезата, която би изложила бебето ми на риск. Сега имам красиво и напълно здраво момченце!

Бибияна, 39, Хуменне

Много съм щастлива, че този вид скрининг за тризомия вече е наличен и в Словакия. Той е по-достъпен и по-бърз – намалява дългия период на чакане и безпокойство, през които трябва да преминат бременните жени.

Ингрид, 34, Братислава

Препоръчвам скрининг с Trisomy test на всички. Резултатите ми от скрининговите тестове не бяха толкова лоши, но бях насочена към амниоцентеза „за всеки случай“. Тъй като не исках да я направя, бях истински щастлива да науча за този алтернативен вариант. В крайна сметка беше чудесно, че мога да взема решение какво да правя след това въз основа на тези резултати – и научихме пола на нашето бебе като бонус! 🙂

Яна, 31, Братислава

Препоръчвам Trisomy test на всяка бременна жена, която се притеснява за здравето на бебето си поради възрастта си или други причини. Тестът е неинвазивен, бърз и резултатите ми дойдоха след няколко дни! Бях доволна и от бонуса под формата на определяне на пола, който само доказа, че интуицията ми е била правилна през цялото време! 🙂 Това всъщност беше втората ми бременност и е жалко, че не знаех за тази възможност за скрининг (може би дори не се е предлагала по това време), когато бях бременна за първи път. Ако забременея занапред, определено ще избера отново скрининг с Trisomy test!

Яна, 37, Скалица

Препоръчвам този тест на всяка бъдеща майка! Благодарение на резултатите от теста успях да се радвам на щастлива и спокойна бременност. Освен това, по този начин знаехме със сигурност, че очакваме момченце. Горещо препоръчвам!

Янка, 40, Липтовски Микулаш

Trisomy test е базиран на кръвна проба, така че няма никакъв допълнителен стрес или напрежение за бъдещата майка. Анализът е бърз и надежден. По този начин не беше нужно да се притеснявам за здравето на моето бебе на нито един етап от бременността.

Юлия, 37, Братислава

Резултатите ми от теста за AFP бяха положителни поради възрастта ми, затова бях насочена за амниоцентеза. Не исках да рискувам, затова потърсих някаква информация за теста за тризомия и ми беше взета кръвна проба в операционната на моя лекар. Резултатите от теста бяха отрицателни и след това бях много по-спокойна. Сега имам красиво и здраво бебе!

Кристина, 32, Tърнава

Направих теста през 12-тата седмица, без предварително подозрение – исках само да съм сигурна и да се уверя, че всичко е наред. Когато резултатите от кръвните ми изследвания показаха синдром на Даун през 16-тата седмица, изобщо не се смутих – останах абсолютно спокойна, защото тестът за тризомия не показваше нищо такова през 12-тата седмица. Усещането, че няма нужда да се тревожиш за нищо, беше просто безценно. Ако някога отново съм бременна, определено отново ще си направя Trisomy test. Огромно БЛАГОДАРЯ на Medirex за това, че направиха теста достъпен!

Ленка, 38, Жилина

Бях щастлива, че има такава възможност за скрининг, защото съм на 38 и статистиката, която се използва за определяне на вероятността от нарушения на плода, е тревожна. Друго нещо, за което се зарадвах, беше, че можех да науча и пола на нашето бебе. Радвам се, че правите такъв вид скрининг тук и не ми се наложи да пътувам надалеч, за да направя тест. Дори не трябваше да се подлагам на никакви прегледи – трябваше само кръвна проба!

Михаела, 36, Жилина

Бях повече от доволна от теста! Получих своите резултати от теста в рамките на 5 дни и знаех точно какво да очаквам. Нещо повече, тестът ще ви каже дали очаквате момче или момиче. Препоръчвам теста на всяка цена!

Мирка, 34

Тъй като резултатите от тестовете ми през 12-тата седмица на бременността се върнаха положителни за синдрома на Даун, започнах да търся по-надежден вид скрининг. Скринингът с Trisomy test всъщност ми беше препоръчан от мой приятел – кръвната ми проба беше анализирана за много кратко време и всички резултати бяха добри. За щастие, страховете ми не се потвърдиха, което беше голямо облекчение!

Мирослава, 37, Тренчин

Горещо препоръчвам! Безболезнен и надежден. Бързи резултати, спокойна бременност!

Моника, 39, Лученец

Мисля, че е чудесно решение в днешно време – помага ви да станете малко по-спокойни, когато биохимичните ви резултати са лоши. Той е бърз, безопасен за бебето, а резултатите са почти 100% сигурни. Дори цената е сравнително приемлива. Определено го препоръчвам на всички бъдещи майки. Въпреки това ми се иска нашите здравноосигурителни компании да възстановяват разходите за скрининга поне до известна степен.

Рената, 40, Гбели

Да направим теста беше правилното решение. Помогна ми да се успокоя, без да се налага да се подлагам на амниоцентеза.